Fysiotherapeut voelt zich soms meer administrateur dan behandelaar

29-12-2013 22:16
 

 

 

PERSBERICHT

Amersfoort, 30 december 2013

Beroepsorganisatie KNGF luidt noodklok over toegankelijkheid in 2014

Fysiotherapeut voelt zich soms meer administrateur dan behandelaar

Negentig procent van de fysiotherapeuten voelt zich soms meer administrateur dan behandelaar. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder bijna vijfduizend fysiotherapeuten. Beroepsorganisatie KNGF maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van fysiotherapie in 2014. 88 procent van de fysiotherapeuten voelt zich door zorgverzekeraars voor het blok gezet.

Zorgverzekeraars hebben de vergoedingen die fysiotherapeuten krijgen voor hun behandelingen voor fysiotherapie al enkele jaren niet verhoogd. Terwijl de kosten voor het praktijk houden stijgen. Zeven op de tien behandelaren zeggen daarom investeringen in hun praktijk uit te stellen. Ook zegt ruim driekwart dat het innovatief vermogen van de sector ernstig wordt belemmerd.

Fysiotherapie is kwalitatief hoogwaardige zorg die bewezen kosteneffectief is. De beroepsorganisatie maakt zich dan ook zorgen over de ontwikkelingen. KNGF mag zich vanwege mededinging niet bemoeien met tarieven voor fysiotherapie. Ruim vier op de vijf fysiotherapeuten vinden dat onacceptabel. Ze voelen zich vooral door zorgverzekeraars voor het blok gezet. Hoewel het in naam een vrije markt is, zijn het volgens de paramedici feitelijk de vier grote verzekeraars die de tarieven bepalen. 84 procent heeft het gevoel te moeten ‘tekenen bij het kruisje’.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie maakt zich ook zorgen over de toegankelijkheid van fysiotherapie in 2014. Volgens bijna alle fysiotherapeuten zijn er cliënten die verzoeken behandelingen te verkorten of van behandelingen afzien, omdat ze de kosten deels zelf moeten betalen. "Dat is niet in het belang van de cliënt, niet in het belang van de werkgever en dus niet in het belang van onze economie", stelt KNGF-voorzitter Eke Zijlstra. "We roepen consumenten en cliënten daarom op voor 2014 niet te snel af te zien van een aanvullende verzekering. Meer informatie over aanvullende verzekeringen is te vinden op www.defysiotherapeut.com."

Een derde overweegt te stoppen

Fysiotherapeuten schetsen voor 2014 een weinig rooskleurig beeld. Ruim twee op de drie (69 procent) denken dat volgend jaar fysiotherapeuten faillissement moeten aanvragen. Een op de drie fysiotherapeuten (33 procent) overweegt nu al wel eens met zijn of haar praktijk te stoppen. 35 procent zou jongeren afraden fysiotherapie te gaan studeren.

Over KNGF

KNGF, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, behartigt de belangen van 23 duizend fysiotherapeuten. De beroepsorganisatie werd opgericht in 1889 en heeft als doel de kwaliteit van fysiotherapeutische zorg te stimuleren, fysiotherapie toegankelijk te maken voor de gehele Nederlandse bevolking en erkenning van deskundigheid en professionaliteit

Contact

Fysiotherapie Daalmeer

praktijk@fysiotherapiedaalmeer.nl

Johanna Naberstraat 45
Alkmaar
1827LB
rek.nr. NL81ABNA0478352662

072-5621477
K.v.K. Alkmaar 37153135

Doorzoek de website

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Fysiotherapie Daalmeer