zwarte chocolade goed tegen etalagabenen

13-08-2014 16:05

Zwarte chocolade tegen etalagebenen

Etalagebenen (claudicatio intermittens), ook wel rokersbenen genoemd, zijn een gevolg van een gebrek aan zuurstof door vernauwde bloedvaten in de benen. Het is een zogenaamde perifere arteriële aandoening die zich ook in de armen kan manifesteren.

De bloedvaten kunnen vernauwd zijn door plaquevorming, door  een gebrek aan stikstofmonoxide (NO), door oxidatieve stress (schade door vrije radicalen) en een hoge bloedsuikerspiegel. Het komt vooral voor bij rokers, diabetici, mensen met overgewicht, bij hoge bloeddruk en bij mensen die nooit bewegen.

Door de verminderde doorbloeding ontstaat een gebrek aan zuurstof in de beenspieren. Dit veroorzaakt pijn bij het lopen en spierkrampen. In een vergevorderd stadium kan been- of voetweefsel afsterven en kan een
amputatie nodig zijn.


Er zijn geen medicijnen die de bloedtoevoer naar de benen verhogen, maar er zijn natuurlijke stoffen die dat wel doen: polyfenolen. Polyfenolen zijn stoffen die alleen in planten voorkomen: in groenten, fruit,
kruiden, specerijen, noten, zaden en... cacao.

Zwarte chocolade bevat - door het hoge gehalte aan cacao - veel meer polyfenolen dan melkchocolade.

Onderzoekers lieten onlangs twintig patiënten met claudicatio intermittens een looptest doen een uur nadat ze ofwel 40 gram zwarte chocolade (≥ 85% cacao) gegeten hadden, ofwel 40 gram melkchocolade (≤35% cacao). Deze patiënten konden geen 200 meter lopen zonder pijn.

Een uur na het eten van de zwarte chocolade konden ze gemiddeld 12 meter verder en 17 seconden langer lopen dan zonder de chocolade. De melkchocolade verbeterde de afstand en tijd niet.

Een bloedtest liet ook zien dat door de zwarte chocolade het gehalte aan NO in het bloed steeg, de bloedvaten beter konden uitzetten en dat vrije radicalen en oxidatieve stress verminderden.

Andere goede bronnen van polyfenolen zijn groenten, fruit, kruiden, specerijen, noten, zaden, groene thee, koffie, knoflook, algen, olijven, olijfolie en rode wijn.

Supplementen die ingezet kunnen worden bij perifere arteriële aandoening: pycnogenol, L-carnitine, omega-3, B-vitaminen, vitamine C, vitamine E, magnesium, ginkgo biloba.

Het beste en goedkoopste medicijn tegen etalagebenen is bewegen. De beste optie is hiervoor bij een praktijk te gaan die een opleiding heeft gevolgd voor begeleiding van patienten met claudicatioklachten en is aangesloten bij het claudicationet.

Lane R, Ellis B, Watson L, et al. Exercise for intermittent claudication. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Jul
18;7:CD000990.

Loffredo L, Perri L, Catasca E
et al. Dark chocolate acutely improves walking autonomy in patients with peripheral artery disease. J Am Heart Assoc. 2014 Jul 2;3(4). pii:
e001072.

Contact

Fysiotherapie Daalmeer

praktijk@fysiotherapiedaalmeer.nl

Johanna Naberstraat 45
Alkmaar
1827LB
rek.nr. NL81ABNA0478352662

072-5621477
K.v.K. Alkmaar 37153135

Doorzoek de website

© 2013 Alle rechten voorbehouden.

Fysiotherapie Daalmeer