Welkom bij Fysiotherapie Daalmeer
    

Draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid kan worden veroorzaakt door BPPD wat staat voor Benigne Paroxismale Positionele Duizeligheid. Het is een ongevaarlijke, in aanvallen optredende aandoening van het evenwicht orgaan in het binnenoor.

In ieder evenwicht orgaan bevinden zich drie driekwart ronde buisjes, de semicirculaire kanalen, die gevuld zijn met vloeistof ( B in schema binnenoor). Beweegt het hoofd dan beweegt de vloeistof binnen in deze buisjes die via een zenuw een signaal naar de hersenen stuurt. Dit signaal vertelt je hersenen dat je in beweging bent.

Is er nu een verstoring van de signalen die via de zenuw van het evenwichtsorgaan naar de hersenen gaan dan ontstaat er duizeligheid. Dit kan zich ook uiten in: licht in je hoofd voelen, suizende oren, misselijkheid, evenwichtsstoornissen, desoriëntatie en wazig zien.

Onder welke omstandigheden je duizelig wordt verschilt van persoon tot persoon maar wordt bij BPPD veroorzaakt door de verandering van de positie van het hoofd of lichaam. Dit kan bij het naar voren en achter bewegen van het hoofd zijn, het opstaan uit een stoel maar ook vaak bij het omdraaien in bed.

Wat veroorzaakt draaiduizeligheid?
Er zijn een aantal redenen die draaiduizeligheid kunnen veroorzaken. Hieronder vallen trauma aan het hoofd, hyperventilatie, virale infectie, lage bloeddruk en veroudering van het evenwichtsorgaan. Voor ongeveer 80% van de gevallen is geen duidelijke reden aan te duiden.

Wat gebeurt er in het binnenoor?
Binnen in de al eerder genoemde semi-circulaire kanalen kunnen calcium deeltjes zijn los gekomen die in de vloeistof gaan rond dwarrelen. Een zelfde proces speelt zich af met een speelgoed kerstlandschap-bol waarbij je met schudden de sneeuw door de bol ziet dwarrelen. De calciumdeeltjes prikkelen bij BPPD op de verkeerde momenten de evenwichtszenuw waardoor een duizeligheidsensatie ontstaat.

Wat is er aan te doen?
Door middel van speciale testen kan de dokter of fysiotherapeut bepalen of en welke van de semi-circulaire kanalen is aangedaan. Er wordt dan gekeken welke bewegingen de klachten oproepen en van daaruit wordt een behandeling opgesteld.

De therapie bestaat uit het “op zijn plaats brengen van de los gelaten calcium deeltjes” in het binnenoor. Dit doe je door je hoofd een specifieke beweging te laten maken afhankelijk van welk van de semi-circulaire kanalen is aangedaan.

De volgende 36-48 uur moet het hoofd zo stil mogelijk houden wat kan betekenen dat je voor twee dagen een nekkraag moet dragen. Vaak merk je na deze twee dagen al een opmerkelijke verbetering van de klachten. Er volgen dan nog twee of drie extra afspraken ter controle of instructie van eventuele oefeningen die de patiënt zelf thuis kan doen.


 
 
 
 
E-mailen
Bellen